2008 m. sausio 25 d., penktadienis

Laiko dvasia

Galvojau, parašysiu apie tai rytoj, bet nesusilaikiau :)
Tiesiog atsiuntė vienas pažįstamas nuorodą į tokį filmuką, pavadinimu „Laiko dvasia” – vokiškai užvadintas kaip „Zeitgeist” (pats filmas anglų kalba).

Jei jau susiruošėte žiūrėti, turėkite omeny, kad filmas beveik 2 val. trukmės. Trijų dalių pasakojimas bando atsakyti į klausimą, kas yra bendro tarp religijos, politinių žaidimų bei pasaulio ekonomikos ir kaip tai gali būti panaudota...

Prisipažinsiu, kad daug dalykų buvo man jau girdėti, tačiau tai, kaip šis filmas juos apjungia ir gretina, man pasirodė įdomu. Tuo labiau, kad viskas labai gražiai veda link priešapokalipsinio piešinio – viena religija, viena valstybė, viena sistema, užvaldanti viską pasaulyje.

Klausimas vienas: kiek mes esame pajėgūs atskirti, kas tiek tame filme, tiek mus supančioje realybėje yra tikra, o kas – viso labo apdairiai mūsų pažinimo ribotumu manipuliuojanti klastotė... Kaip oficialioje filmo svetainėje ir rašoma: „Tikiuosi, kad žmonės, kurie žiūrės šį filmą, priims tai, kas pasakyta, ne kaip tiesą, bet patys išsiaiškins, kas prie ko, nes, kaip sakoma, tiesa nepasakoma – ji suvokiama.”

Gero žiūrėjimo!

P.S. Į kitą medalio pusę galima pasižiūrėti video medžiagoje, pavadintoje Anti-Zeitgeist.
O čia – visai nebloga faktų analizė.

2 komentarai:

Daktaras rašė...

Pažiūrėjau šį filmą. Man asmeniškai tokia pigi sensacijų dokumentika pasirodė :) Kažkaip nelabai rimti tie visi "įrodymai". Toks jausmas, kad "Da Vinčio kodo" sėkmė pramušė konspiracijos teorijų bumą :)
Nors krikščionybės paralelė su astrologija gan įdomi pasirodė ;)

agnė rašė...

Tai va ir sakau, svarbiausia, ar mes patys mokam atsirinkti, kur yra tiesa :)
Ir nors tarp krikščionybės ir pagonybės suvesta daug paralelių, tačiau kai kurios jos visiškai iš piršto laužtos.
Imant vien jau tai, kad Kristaus gimimas laikomas gruodžio 25, kas nėra tiesa, o tik nekaikurio religijų pritempta šventė prie jiems patogios datos. O ir šiaip, su įvairiais skaičiais pripainiota lyginant įvairias tikėjimo išraiškas... :)
Žodžiu, kaip sakoma, tu jau žmogeli pats atsirink, kas yra tikra ir kuo turi tikėti... :)