2010 m. vasario 10 d., trečiadienis

Maisto gaminimo ypatumai... ne namuose

Prieš keletą savaičių teko padirbėti keliuose skirtinguose namuose, kur viena iš mano užduočių buvo... išvirti pietus :) Nesileisdama į detales, iš karto eisiu prie reikalo, o tai yra prie to, kad susidūriau su tokia problema, kaip skirtingi tuose namuose esantys ne tik virtuvės reikmenys, bet ir toks nekaltas dalykas kaip prieskoniai... :)

Manau, visi esame daugiau ar mažiau pratę naudoti tam tikrus, savo pamėgtus prieskonius. Aišku, aš nekalbu apie gurmanines išimtis, kurių namuose gali rasti tokią daugybę prieskonių, kaip vos ne pačiame Maroko prieskonių turguje... Kalbu apie tokius namus, kuriuose prieskoniai telpa į vieną lentyną. Na, plius minus :))

Žodžiu, kai susiduri su svetimų namų virtuve bei ne visada tau įprastais produktais, esančiais šaldytuve, iš kurių turi pagaminti pietus, ir su prieskoniais, kurių paprastai nenaudoji savo namuose, nelieka kitos išeities, kaip tik improvizuoti :) Ir, pasakysiu, tai man sekėsi visai neprastai... Septynias dienas iš eilės girdėti komplimentai mano gaminamo maisto adresu, beveik įtikino, kad esu ne tokia jau ir prasta kasdienių patiekalų gamintoja :)

Viso to pasekoje, į savo namų virtuvę po visų tų eksperimentinių savaičių galvoju perkelti vištienos troškinį su saldžiosiomis bulvėmis bei grietinėlės padažu, pagardintu pipirais ir maltais gvazdikėliais... Aišku, jei pavyks tą receptą atgaminti... :D Kitas ekspromtinis patiekalas buvo lietiniai blyneliai su tunu ir apkepintų morkų-svogūnų įdaru plius dar kažkokiais, neklauskite kokiais, prieskoniais (pati nustebau, kaip tai buvo skanu) ir, žinoma, galybė sriubų, kurių receptus jau savaitė kaip bandau atgaminti namuose, su savais turimais prieskoniais ir tuo metu rastomis šaldytuve daržovėmis. :D Turiu pripažinti, kad kol kas atgaminti konkrečių sriubų taip ir nepavyko, nes kai reikia greitai kažką pagaminti, pasikliauju savo Ratotuiliška intuicija, versdama į puodą ar keptuvę tai, kas tuo momentu šauna į galvą :))

Tačiau štai vakar, kai viena sriuba gavosi na... tikrai nepaprastai skani, Darius liepė pasiimti šratinuką ir užsirašyti bei kada nors kitą kartą vėl išvirti :)

Todėl stropiai užsirašiusi, metu receptėlį ir jums:

1,2-1,5 l vandens
Vištienos krūtinėlės likučiai – kauliukai (paprastai, kai gaminu ką nors iš vištienos krūtinėlės, mėsytę naudoju tam, kam naudoju, o likusius kauliukus metu į sriubą)
1 svogūnas
nedidelė morka
nemaža sauja brokolių
druska
žiupsnelis smulkintų lauro lapų
šaukštas garstyčios grūdelių
2-3 šaukštai džiovintų salierų lapų (tetos atsiųstas lietuviškas gėris)

Gaminimas paprastas: užverda vištienos kauliukai, suberiam smulkiai pjaustytą svogūną, pavirus 15-20 minučių suberiam pjaustytas plonais griežinėliais morkas. Pavirus dar 10 minučių ištraukiam apvirusius vištienos kauliukus, nuo kurių nugramdžius mėsytės pėdsakus, išmetame juos lauk, o mėsytę – atgal į sriubą. Tuomet supjaustome brokolį ir paverdame dar kokias 5 minutes, ne daugiau, kad brokolis tik apvirtų, nepakeisdamas spalvos.
Tuomet viską – į smulkintuvę (įsigijom prieš savaitę ta progą tokį daiktą:) ir šiek tiek viską apsmulkinam – kad būtų šiek tiek likę ir stambesnių daržovių gabalėlių, kad nebūtų visiškai sumalta piure...
Viskas... Papildomai nieko nededame, isipilam į dubenėlius ir karpydami ausimis suvalgome...

Tai va, žodžiu, šaltais žiemos vakarais pas mus ant bangos dabar... sriubos... Verdu jas kas dieną, vis kitokias, priklausomai nuo nuotaikos: kartais su bulvėmis, kartais be, kartais su morkomis, kartais be, kartais su krūva skirtingų prieskonių, kartais tik vos su keliais... Eksperimentuojame kaip turi būti...
Aišku, nepretenduoju į kokius nors ten Oliverius ar šiaip kokius Lietuvos gurmanus, nes gi turi kažkas gaminti ir paprastus, kasdieninius patiekalus, ar ne?.. :)

2 komentarai:

kristina rašė...

Faina, man irgi sriubos ziema yra jega! Vien jau del to, kad labai greita pagaminti. As daugiau megstu tokias kur ilgai spiziniame katile troskinasi. Pav parlekus namo pietu, turiu tik 10 min kad kazka sumesti i puoda, tai sumetu kruva produktu, o jau grizus 5 val po darbo siruba buna gatava. Nebandziau dar pure sriubu, reikes pabandyti.
Patiko blyneliu ideja ir vistienos troskinys su saldziomis bulvemis. Parasyk jei atsiminsi. Sako saldzios bulves labai sveika, o man kiek jas darau dazniausiai neskanu ir tiek.

agnė rašė...

kristina,
to vištienos troškinio esmė tokia, kad supjaustai vištieną (man labiausiai tokiu atveju patinka šlaunelių file) gabaliukais, įpili į puodą vandens, kad vos vos jas semtų, suberi druską, šiek tiek maltų juodųjų pipirų, kad jaustųsi, jog jų ten yra :), patroškini gal kokį pusvalandį, tuomet 2-3 cm dydžio gabaliukais sudedi saldžiąsias bulves, nepamenu, ar morkų turėjau, gal kokią vieną kitą ir įmečiau tuo pačiu... Galima įmesti smulkiai pjaustyto pusę svogūno. Tuomet šlakelyje grietinės kokiame puodelyje išmaišai gerą šaukštą miltų (jei nori riebiau, gaima pakaitintame svieste), pili kiek daugiau grietinėlės, kad plius minus skysta masė pasidarytų, tuomet supili į bendrą puodą ir troškini ant mažos ugnies per daug nemaišydama, na ir tuomet stebuklingas mišinys prieskonių, į kuriuos šiuo atveju su saldžiomis bulvemis man idealiai tiko gvazdikėliai... Nepamenu, dėjau turbūt ir dar kokių prieskonių - tiesiog ragavau ir pagal tai, ko atrodė, kad trūksta, improvizavau su prieskoniais :)) Man atrodo, dar kalendros buvau įbėrusi, nors nesu tikra... Žinau tik, kad tuose namuose nebuvo jokių žolinių prieskonių, kurių paprastai mano virtuvėje netrūksta :)