2009 m. sausio 27 d., antradienis

Šiek tiek informacijos apie kontraceptikus

Gavau iš pažįstamos persiųstą laišką, su informacija apie kontraceptikus. Manau, tokios informacijos niekada nebus per daug, todėl pagalvojau, kad verta tą straipsnį permesti čia.
Kaip straipsnio antraštėje rašoma, straipsnis skirtas merginoms, moterims, jų dukroms, draugėms, giminaitėms, pažįstamoms ir būtinai – JŲ VYRAMS!


Žurnalas „MM“, 2006 vasara


„Dabar man kontraceptinių tablečių į burną niekas neįkištų“, – susijaudinusi kalbėjo 27-erių LINA. Drebantį jos balsą retsykiais pertraukdavo vaiko verksmas. Pusantrų metų mergytė gimė su neišsivysčiusiais smegenimis, o dabar ją kankina cerebrinis paralyžius. Jaučiuosi tokia kalta, kad, pati būdama medikė, tikėjau, jog piliulės nuo nėštumo nepavojingos. „Nežinau, ar dar kartą ryšiuosi pastoti – bijau, jog mano organizmo veikla pakitusi negrįžtamai ir niekuomet negalėsiu susilaukti sveiko vaiko", – moteris įsitikinusi, jog būtent gertos tabletės lėmė, jog dabar augina neįgalią dukrą.

Kūdikis – be dalies smegenų
Lina su liūdesiu prisimena tą dieną, kai, nuėjusi į vaistinę, nusipirko draugės rekomenduotų kontraceptinių tablečių. „Atrodė neverta dėl tokios smulkmenos eiti į polikliniką. Mąsčiau: jei tabletės parduodamos be recepto, jos yra nepavojingos", – prisimena šeimos pagausėjimo norėjusi išvengti moteris.

Vaikiško klegesio jos namuose nestigo – moteris augino ką tik gimusią pirmąją sveiką dukrelę. Svajoti apie antrą atžalą dirbančiai moteriai tuomet atrodė per anksti. Mėgautis „meile be pasekmių“ pavyko trejus metus. Lina kasryt nugurgdavo piliulę, trukdančią jos kūne užsimegzti gyvybei.

Kai pradėjo pykinti ir kamuoti silpnumas, moteris kreipėsi į medikus, nė neįtardama, jog yra nėščia. Mane ištiko šokas, kai sužinojau, jog nėštumas jau šešiolikos savaičių. Net nenorėjau tikėti – juk tuos tris mėnesius net reguliariai kraujuodavau. Tos „mėnesinės“ buvo trumpos ir negausios, bet dėl jų niekaip negalėjau įtarti, jog pastojau", – Lina prisimena, jog iš pradžių išgyveno dėl neplanuoto nėštumo, bet ne
dėl to, jog keturis nežinojimo mėnesius kasdien gėrė kontraceptines piliules.

Visur reklamuojama – jei moteris, nežinodama apie nėštumą, toliau saugosi hormoninėmis tabletėmis, nieko siaubingo. Iš pradžių net buvo keista matyti, jog medikai jaudinasi dėl mano kūdikio būklės", – nerimauti nėščia Lina pradėjo tik sužinojusi apie echoskopijos rezultatus. Gydytojai vaisiui įtarė smegenų vandenę – tyrimai rodė, jog smegenys ne tokie, kokie turėtų būti pas normaliai besivystantį
žmogutį.

Lina neslepė daug galvojusi apie abortą. Gimdyti ji nusprendė pasitarusi su vyru – vylėsi, gal vaiko negalia nebus sunki: „Kai pamačiau gimusį kūdikį, apėmė džiaugsmas. Galva buvo nekvadratinė, galvojau, apsikvailinau bijodama. Tačiau tyrimai parodė, jog dukrai išsiplėtę skilveliai, trūksta dalies smegenų".
Tai, jog mažylė vėliau susirgo cerebriniu paralyžiumi, taip pat neatsiejama nuo įgimto apsigimimo. Gali pakenkti net anūkams.

Su pykčiu žiūrėti į kontraceptinių piliulių reklamas neįgalios mergaitės mama pradėjo ne šiaip sau. Tai, jog vaisiui pakenkė keturis mėnesius nėštumo metu vartoti kontraceptikai, įtarė ir gydytojai. Kauno medicinos universiteto klinikų genetikas Danielius SERAPINAS buvo vienas iš gydytojų, tyrusių Linos dukrelės apsigimimo priežastis.

„Genetiniai tyrimai parodė, jog genai dėl apsigimimo niekuo dėti. Dauguma gydytojų priėjo prie išvados, jog vaisiaus smegenims vystytis sutrukdė vartoti hormoniniai kontraceptikai. Tai yra stiprūs vaistai, įtraukti į pavojingų nėščioms moterims preparatų sąrašą", – tvirtina medikas.

Genetiką labai piktina reklamų teiginiai, jog piliules gali drąsiai vartoti net paauglės. D. Serapino tvirtinimu, visi hormoniniai kontraceptikai turi daugiau minusų nei pliusų. „Artimą moterį, norinčią hormonais saugotis nuo nėštumo, žūtbūt stengčiausi atkalbėti. Apsigimusį kūdikį pagimdžiusi Lina – tik ledkalnio viršūnė. Daugybė moterų gali nejusti nieko blogo, o kai po penkiolikos metų jų vaikus pradės kamuoti keistos ligos, net nesuves galų, jog čia kontraceptikų įtaka. Eksperimentai su pelėmis parodė, jog hormoninių preparatų poveikis išlieka net iki trečios kartos", – planuojančioms ateityje turėti vaikų moterims gydytojas patarė nerizikuoti ir saugotis kitomis priemonėmis.

D. Serapinas įspėjo, jog dar nėra iki galo ištirtas kiaušidžių veiklą slopinančių kontraceptikų poveikis vaisingumui. Genetikas pasakojo jau dvejus metus tiriantis chromosomas moters, kuri niekaip negali pastoti: „Pora metų ji gėrė tabletes, o kai metė gerti, mėnesinės neatsirado. Gaila moters – dabar ji net galvoja apie apvaisinimą mėgintuvėlyje, – gydytojas tvirtina, jog tabletės gali atimti galimybę pastoti, – Pagal statistiką, penkiolika procentų šeimų turi vaisingumo sutrikimų. Jei moteris, nežinodama, jog jos vaisingumas ir taip sumažėjęs, vartos kontraceptikus, ji praras paskutinį šansą turėti vaikų. Juk yra įrodyta, jog kontraceptikai šiek tiek sumažina net normalų vaisingumą”.

Po piliulių – reanimacija
Kuo daugiau hormoninės tabletės ir pleistrai giriami žurnalų puslapiuose ir televizijos ekrane, tuo daugiau kraupių istorijų gali papasakoti gydytojai. KMUK akušerį ginekologą Eimantą ŠVEDĄ ypač šokiravo vienos merginos – Angelės gyvenimo istorija.

Kontraceptines piliules Angelė gėrė neilgai – vos tris mėnesius. Saugojimasis nuo nėštumo septyniolikmetei baigėsi reanimacijos palatoje. Ją ištiko tromboembolija – venose susidaręs kraujo krešulys užkimšo arteriją.

Klinikų medikams pavyko jauną merginą išgelbėti. Daugiau ji neišgėrė nė vienos kontraceptinės tabletės, tačiau po poros metų vėl atsidūrė reanimacijoje.

Dar po kelerių metų liūdnai baigėsi Angelės bandymas susilaukti vaikelio – 28 savaičių vaisius žuvo gimdoje – vėliau buvo nustatyta, jog dėl to kaltas padidėjęs kraujo krešumas. „Merginai buvo ištirta krešumo sistema ir nustatyta trombofilija – organizmo polinkis gaminti trombus. Šį sindromą negrįžtamai suaktyvino tris mėnesius vartoti kontraceptikai – nors vėliau mergina nebegėrė hormoninių tablečių, krešumo sistema liko pakenkta. Vėliau ji sėkmingai pagimdė kūdikį, tačiau per visą nėštumą turėjo gerti puspenkto tūkstančio litų kainavusius vaistus, stabdančius trombų vystymąsi", – prisimena daktaras.

Gali ištikti insultas
Kitą moterį – 23-ejų Birutę KMUK gydytojai vadina laimės kūdikiu. Saugojimąsi nuo nėštumo Birutei iki šiol primena sunkiau valdoma viena veido pusė ir nežymus kalbos sutrikimas. Galėjo baigtis ir blogiau – į klinikas jauna mergina pateko ištikta insulto, nuo kurio jai suparalyžiavo pusę kūno.

Gydytojo Eimanto Švedo šis atvejis jau nenustebino. „Anksčiau jaunų moterų hemoraginiai insultai buvo retenybė, o dabar keliskart per metus neurochirurgai gelbėjo moteris, kurios, kaip paaiškėjo, gėrė kontraceptines piliules. Nekyla klausimų, jog būtent piliulės pakenkė jų kraujotakos sistemai“, – aiškina gydytojas, apsigynęs disertaciją apie hormonų įtaką kraujo krešumui.

E. Švedą baugina tai, jog daugelis moterų saugotis nuo nėštumo pradeda nė neįtardamos, kokie pavojai slypi jų organizme: „Yra žinoma, jog keturi procentai moterų pasaulyje turi vadinamąjį Leideno faktorių. Jei tokia moteris pradeda vartoti kontraceptikus, tromboembolinių komplikacijų rizika jai padidėja šimtą kartų. Joks ginekologas nepasakys, ar moteris nėra iš tų mirtinai rizikuojančių – tai galima nustatyti tik sudėtingais genetiniais tyrimais“.

Pasirodo, taip reklamuojamas hormoninių svyravimų ciklo metu išnykimas visai nėra kontraceptikų pliusas. „Kai estrogenų ir progesteronų lygis kraujyje visą ciklą nekinta, moteris nejaučia neigiamų PMS reiškinių, tačiau tai neigiamai veikia kraujagysles. Pakinta endotelio ląstelių, kurios saugo nuo trombų susidarymo, gamyba. Ir kraujo tėkmė tampa daug prastesnė“, – tvirtina kraujotakos paslaptis ilgai nagrinėjęs medikas.

Didelį nerimą jam kelia statistika, rodanti, jog širdies ir kraujagyslių ligos – pagrindinė lietuvių mirties priežastis. Pasiryžusioms hormoniniais kontraceptikais saugotis nuo nėštumo, gydytojas patarė būtinai gerti daug vandens ir mesti rūkyti. Mat siaurinantis kraujagysles nikotinas ir nuo kontraceptikų sutirštėjęs kraujas gali tapti mirtinu deriniu.

Pelės susirgo vėžiu
Vilniaus universiteto Onkologijos instituto profesorė Laima GRICIŪTĖ visai nenustebo, kai perpasakojau iš kitų medikų išgirstas kraupias istorijas. „Vartoti kontraceptikus reiškia eksperimentuoti su savo ir savo vaikų sveikata", – galva palingavo žilagalvė profesorė. Ir savo žodžius sustiprino atversdama raudoną knygelę. Joje – sukeliančių vėžį medžiagų sąrašas, kuriame greta tokių nuodų kaip arsenas įrašyti ir hormoniniai kontraceptikai. „Čia ne aš sugalvojau – tai tarptautinio vėžio tyrinėjimų centro duomenys. Todėl man labai pikta, kai per televiziją išgirstu ginekologus, aiškinančius, kaip saugu hormonais saugotis nuo nėštumo. O kai sako, jog nuo tablečių nyksta spuogai, išvis baisu. Gydyti spuogus kontraceptikais – tas pats, kas anginą gydyti nupjaunant galvą“, – samprotavo profesorė.

Dešimt metų vartojančioms hormoninius kontraceptikus moterims krūties vėžio rizika padidėja pusantro karto – tai nustatė užsienio mokslininkai. Profesorės Laimos Griciūtės teigimu, svarbiausias krūties vėžio rizikos faktorius – padidėjęs estrogenų kiekis organizme. Jau 1932 metais atliktas eksperimentas parodė, jog didelius estrogeninio hormono kiekius leidžiant pelytėms, joms atsiranda pienliaukės vėžys.

Laima Griciūtė tvirtina, jog vartojančios kontraceptines tabletes moteris rizikuoja, jog estrogenų kiekis jų organizme bus per didelis: „Netiesa, jog vartojant kontraceptikus, organizme tinkamai subalansuojami hormonai. Bėda yra ta, jog mes iš tiesų nežinome, koks estrogenų kiekis turi būti kraujyje. Kiek turi būti cholesterolio ir cukraus – aišku, o hormonų balansas yra paslaptingas dalykas. Sveikos moters kūne estrogenų lygis tai kyla, tai krinta. Kontraceptikų gamintojai daugmaž apytiksliai spėja, koks jis turėtų būti ir reguliuoja tai, ko patys gerai nesupranta“.

Kadangi nereikalingų estrogenų perteklius suyra kepenyse, didėja ir kepenų vėžio rizika. Tuo tarpu gimdos kaklelio vėžiu dažnai suserga moterys, pamiršusios, jog tabletės ir pleistrai neapsaugo nuo lytiškai plintančių ligų.

Pabaigoje belieka pridurti – visa tai, apie ką šnekėjo trys medikai, jokia paslaptis. Bauginantys šalutiniai poveikiai juodu ant balto surašyti informaciniuose hormoninių kontraceptikų lapeliuose. Farmacininkai sąžiningai įspėja apie visas pasekmes – tereikia nepatingėti perskaityti. O tada galima rinktis – tabletes išmesti į šiukšlių dėžę arba galvoti: „Man taip neatsitiks“.

8 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Ziuriu pastaruoju metu sita straipsni publikuoja ir siuntineja visi kas netingi:)) O man jis toks..hm.. keistokas.. Toks ispudis kad siekiama kazkokios sensacijos - va stai ka as atradau, buuu, skaitykit ir bijokit. Itartinai pernelyg saliskas..

agnė rašė...

Na, manau, garbane, kad kiekvieno mūsų pasirinkimas, kokia informacija tikėti, o kokia ne... :)

Rūta rašė...

Nu, jo straipsnelis toks šiurpokas. Bet kita vertus, gal reikia žinoti, kad ir taip gali būti.

A-namas / Ignas rašė...

šiaip vaikams naktį gasdinti. labai neobjektyviai. Geriausia tai iliustruoja "Klinikų medikams pavyko jauną merginą išgelbėti. Daugiau ji neišgėrė nė vienos kontraceptinės tabletės, tačiau po poros metų vėl atsidūrė reanimacijoje." Superlogika :) Be nesakau kad piliulės gerai. Tiesiog straipsnis blogis :)

Benas rašė...

KAd tikrų tikriausia tiesa. Geriau prezervatyvus naudoti.

Unknown rašė...

Kuo toliau, tuo labiau mane šiurpina pavyzdžiai apie kontraceptines tabletes ir jų sukeltus padarinius. O juk nuėjus pas ginekologą visada pasiūloma harmoninių preaparatų...kažkaip baisu.

Anonimiškas rašė...

pritariu, naudojame tik prezervatyvus. Prezervatyvai mano nuomone tikrai geriausia priemonė ypač visiškai jaunoms poroms

Prezervatyvai Durex rašė...

Prezervatyvai Durex pati populiariausia ir saugiausia priemnonė!
prezervatyvai durex internetyu pigiau.