2008 m. gruodžio 12 d., penktadienis

Temari

Apie šią japonų meno rūšį sužinojau prieš porą savaičių. Štai šiek tiek informacijos, kurią radau internete – gal kam bus įdomu...

TEMARI – gerai žinomas pasaulyje tarp rankdarbių mėgėjų. Taip vadinami tradiciniai japoniški išsiuvinėti rutuliai, kurių pradinė paskirtis buvo vaikų žaisliukai. VIII amžiuje iš Kinijos į Japoniną buvo atvežtas žaidimas kemari (kojų rutulys). Pradžioje padarytas iš elnio odos, rutulys nebuvo įmantrių raštų, o šį žaidimą žaisdavo tik aukštuomenė. Vėliau, išpopuliarėjus žaidimui, jie įgavo daugiau raštų, jais žongliruodavo gatvės artistai. Taip iš „kojų rutulio“ jis tapo „rankų rutuliu“ – kamuoliu ir tapo mėgstamiausiu mergaičių iš turtingų šeimų žaidimu. Taip atsirado tų kamuolių įmantri puošyba siuvinėjimu – aristokratų užsiėmimų, meno kūriniu. Vykdavo gražiausio temari varžybos, jie buvo brangi ir solidi dovana, temari turėjo net savo specialius pavadinimus.

XIX a., atsiradus didesnėms siūlų ir tekstilės gamybos a
pimtims ir technologijoms, šis rankų darbo žaislas tapo prieinamas platesnei visuomenei. Kiekvienas regionas turėjo tik jam būdingus temari raštus.

XXa. pradžioje keletas straipsnių apie temari anglų kalba išpopuliarino juos visame pasaulyje.
Tradicinis temari gaminamas iš senų kimono, maišelio
su ryžiais, kartais iš medinio rutuliuko.


Tai va, taip jau nutiko, kad sugalvojau išbandyti tai ir aš :) Na, gal pirmas blynas gavosi ir ne visai toks, kokio norėjau, bet bent jau pabandžiau :) Užsiėmimas ne veltui aristoratiškas, nes laiką tai, žinokit, ryja nerealiai... :) Bet kokiu atveju, vieną kalėdinį papuošimą jau turiu :)

4 komentarai:

Valentina rašė...

Koks gražuolis!!! O kokias siūlai daromas?

agnė rašė...

Ačiū :)
Dėl siūlų, tai manau, toks principas - kokius turi, iš tokių darai :)
Šitam pagrindą padariau iš pilkų plonų siuvimo siūlų, o dekoravau medvilniniais nėrimo siūlais, Įtariu, kad japonai šilku juos siuvinėja, dar mačiau merginos tai daro su muline siuvinėjimo siūlais :)

Zita rašė...

Labas,
Labai gražių darbelių prikūrusi, man patiko.
Sėkmės :)

agnė rašė...

Ačiū :)