2009 m. balandžio 3 d., penktadienis

Ar žinote, kad...

„...kiaušinių lukštų cheminė sudėtis beveik sutampa su žmogaus chemine kaulų bei dantų sudėtimi. Kiaušinių lukštuose yra visų žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų: cinko, fluoro, fosforo, geležies, mangano, molibdeno, titnago, vario...“?
Kaip suprantate, ir vėl „užsiroviau“ ant straipsnio, susijusio su sveikata :) Šįkart jis – apie kiaušinius ir kiaušinių lukštus, pavadinimu „Kiaušiniai ir jų gydomosios paslaptys“.

Kad vištoms duodami lesti savi kiaušinių lukštai, žinojau seniai, bet kad žmonės valgytų juos, tai nors ir buvau girdėjusi viena ausim, bet niekada per daug į tai nesigilinau. Bet va, nuo tada, kai sužinojau, kad mano organizmas sunkiai pasisavina kalcį, po truputį vis pradėjau domėtis, kokiais gi būdais tada jį vartoti, kad jis galėtų būti man naudingas... Ir va, štai jums atsakymas :)

Dar keletas straipsnių apie kiaušinius ir jų lukštus:
Kiaušinio lukštas – kalcio šaltinis
Apie vištos kiaušinį
Naudingi ir lukštai

4 komentarai:

Austėja rašė...

Kadangi gimiau su išnirusiu (ar kaip ten jis vadinasi) klubo sąnariu, mano mama mn duodavo tokius lukštus...gan ilgai :) Juk aš iki, atrodo, 13 mėn buvau su tokiu baisiu geležiniu strypu tarp kojų ir man nebuvo galima stotis ir pan. Lietuvoje dantistė sakė, kad galbūt dėl to mano dantys yra neiššpasakyto tvirtumo:)))

Bet šiais laikais man baisu dėl tų kiaušinių (ir jų lukštų) gerumo...

agnė rašė...

Taip, Austėja, šiais laikais dėl visko baisu, bet reikia kažkaip rinktis mažiausią blogybę ir visų kitų tarpo...

Aišku, kitas klausimas, kuri ta blogybė mažiausia :))

Čia, JAV, yra tokios Amiš'ų bendruomenės, vis dar gyvenančios kiek įmanoma necivilizuotoje aplinkoje ir gaminančios įvairius maisto produktus... Turbūt ir tau yra tekę apie juos girdėti. Tai va, tikiuosi, kad pas juos augintų vištų kiaušiniai kažkaip dar nėra didelė blogybė... Nes ir tų kiaušinių tryniai nepalyginti su kitais – daug sodresnės oranžinės spalvos. :)

Anonimiškas rašė...

kai sportuji labai gerai yra lukstai tik balto kiausinio, isleidi vidu ir nulupi plevele,po to sumali su kavamale ir valgai.

Unknown rašė...

aš irgi neseniai apie tai sužinojau... liepė man bent pusę metų valgyti tuos lukštus (kaip kolega anonimiškas rašė, tik dar orkaitėj prakaitinus nuo visokių ten negerumų ;) )