Nutiko čia vieną dieną taip, kad per neapsižiūrėjimą šaldytuve atsidūrė iš karto net trys kopūsto galvos... „Primečiau“, kad taip lengvai ir greitai neišsisuksiu, jei sugalvosiu juos panaudoti vien salotom ar panašiam garnyriniam reikalui... Teko ieškoti ko nors, kas padėtų juos greitai utilizuoti, paverčiant kuo nors paprastu ir skaniu.
Kas pirma šovė į galvą, mąstant apie patiekalus iš kopūsto, buvo, žinoma, kopūstų sriuba ir balandėliai. Na, dar šmėkštelėjo bandelės su kopūstais. Tačiau sriuba tąkart skambėjo kažkaip nepatraukliai, su balandėliais terliotis neturėju jokio ūpo, o bandelės neskambėjo kaip patiekalas vakarienei... Ir štai, keleto kitų protingų galvų pagalba atradau tokį dalyką, kaip „Tinginių balandėliai“, kurių esmė – skonis kaip balandėlių, išvaizda – ne. :)
Žodžiu, tai atradusi, griebiau mėsmalę, susimaliau gabalą avienos (čia vietoj kiaulienos ir jautienos, kas mūsų namuose paklausos neturi), supjausčiau kopūstą, į faršą sudėjau, kaip priklauso, apvirtus ryžius, smulkiai pjaustytus svogūnus, prieskonius, sudėjau į kepimo formą sluoksniais: stambiai pjaustytus kopūstus, porą šaukštų pomidorų padažo, truputėlį bulvių ir morkų griežinėlių, tuomet gerą tokį sluoksnį faršo-ryžių-svogūnų mišinio ir ant viršaus – kitą pusę pjaustyto kopūsto bei šiek tiek pomidorų padažo. Dar tarpuose kažkur pasibarstė druska ir prieskoniai, o finale viską apipyliau plius minus puse stiklinės vandens, uždengiau folija ir pašoviau orkaitėn...
Žinokit, skanu... Praktiškai balandėliai, tik kitokia forma. O paruošimas – šimtą kartų paprastesnis ir greitesnis. Minusas tebuvo vienas – patiekalo iš to džiaugsmo padariau tiek daug, kad valgyti teko tris dienas. Į trečią dieną mintyse tebuvo viena: „Daugiau jokių balandėlių. Bent kokį artimiausią pusmetį“...
Tačiau prabėgo savaitė ir atėjo laikas naikinti kitus šaldytuve likusius kopūstus. O kadangi balandėlių skonis buvo jau pakankamai užglaistytas kitais patiekalais, vėl prisiminiau, kaip skanu visgi buvo tie troškinti kopūstų lapai... :)
Kad jau neiskartočiau taip banaliai, avieną pakeičiau medaus-garstyčių-meirūno padaže apkepintais vištienos krūtinėlės gabaliukais, išėmiau morkas, pridėjau bulvių ir žiedais pjaustytų svogūnų, ir voila, ne mažiau skaniai buvo sudorotas ir kitas kopūstas...
Kitam kartui numatyta Tinginių balandėlių improvizacija grybų tema. Manau, bus ne mažiau skanu... :)
Chelsea Flower Show“ – Metų Sodininkų Šventė
Prieš 2 mėnesius
1 komentarai:
Ačiū už šį receptą! Man kaip tik buvo galvaskausmis kaip čia skaniai ir paprastai troškintų kopūstų pradėeti valgyti :) Bandysiu kažką panašaus sumeistraut.
Rašyti komentarą