2009 m. birželio 12 d., penktadienis

Giminės istorija. V dalis. Toli toli...

Iš dalies tai eina kalba ne visai apie mano giminę. Tačiau ši istorija prikaustė mane kelioms dienoms prie kompiuterio ir tapo pakankamai sava...

Viskas prasidėjo nuo to, kai per „Facebook'ą“ (o, visagalis internete! :) mano brolį pagal pavardę susirado Škotijoje gyvenanti Filomena, kurios prosenelis – Juozas Simanavičius. Filomena, pasirodo, labai nori atrasti savo šaknis ir ieško savo giminaičių Lietuvoje. Na o brolis Filomeną nukreipė pas mane – kaip pas genealogijos maniakę :D

Pagal vietoves, minimas senuose dokumentuose, supratau, kad tai geriausiu atveju laaaabai laaaabai tolima giminaitė, o gal visai net ir ne giminaitė :)
Nes mūsų giminė nuo 18 a. gyveno Aukštaitijoje, tuo tarpu Filomenos giminė kilusi nuo Suvalkijos, nuo Plutiškių. Tačiau kažkoks Simanavičių pavardės keliamas solidarumas paskatino mane padėti tai merginai rasti bent kokį siūlo galą šioje, ne tiek jau ir daug duomenų turinčioje istorijoje.

Galite įsivaizduoti – tris dienas mudvi abi „žaidėm detektyvus“ – bandydamos atsekti sulenkintų vietovių lietuviškus pavadinimus, rasti juos žemėlapyje, susisiekti su vietiniu laikraščiu bei pasidomėti, gal galima būtų publikuoti Filomenos paieškos skelbimą...
Šiandien gi jau visai įdomiai istorija apsipynė detalėmis, nors ir negausiomis, bet bent jau kaimų, kuriuose gyveno jos močiutės broliai, pavadinimus jau žinome :) Tai – Galginų kaimas netoli Plutiškių, Marijampolės rajone.

O Filomenos prosenelių įstorija tokia:
Jos prosenelis Juozas Simanavičius, vedęs Marę Palaikytę, 1892 metais susilaukė sūnaus Kazimiero. Ne už ilgo greičiausiai Marė mirė, ir Juozas vedė Algę, kuri pagimdė Juozui dar keturis vaikus: Juozą (g. 1905), Oną (Filomenos močiutę, g. 1908 m., kaip tik nevadinamą dokumentuose – ir Simanaite, ir Simanavičiūte ir dar kaip tik kas netingi), Petrą (g. 1910 m.) ir Marę (g.1912 m.).
Vyriausiasis Kazimieras 1906 metais kartu su tėvu ir savo pamote Alge pirmą kartą atvažiavo į Škotiją uždarbiauti. Juozas, kaip ir dauguma to meto atvykėlių, dirbo anglies kasyklose. Tuo tarpu Kazimieras, važinėjęs tai į Škotiją, tai vėl atgal į Lietuvą, 1927 metais emigravo visam laikui, pasivadino Charles Smith vardu ir įkūrė kepyklą. 1927-ųjų metų dokumentuose Kazimieras pažymi, kad jo tėvai (Juozas ir Marė) jau mirę. Tikėtina, jog jo pamotė Algė, kuri, matomai, buvo daug jaunesnė už Juozą, su vaikais po sutuoktinio mirties grįžo į Lietuvą. Jos sūnūs Petras ir Juozas karts nuo karto nuvažiuodavo pas Kazimierą padėti jam darbuose. Petras mirė sulaukęs 24 metų, o Juozas vėliau taip pat emigravo į Škotiją, sukūrė ten šeimą ir ten mirė sulaukęs senatvės. Ona, nuolatos važinėjusi į Škotiją pas savo brolius, galiausiai taip pat emigravo į Škotiją, kur dabar gyvena jos anūkė Filomena. Tai greičiausiai įvyko 1932 m., nes tais metais įdėta paskutinės viza jos pase.

Jauniausioji Onos sesuo Marė – berods vienintelė, kuri taip ir nebuvo atvykusi į Škotiją pas brolius ir Oną. Panašu, kad ji gimė Lietuvoje. Visko gali būti, kad Algei besilaukiant Marės, mirė Juozas, ir ji su vaikais grįžo į Lietuvą. Tokią prielaidą leidžia daryti tas faktas, kad apie Onos seserį Marę nėra jokių įrašų Škotijos dokumentų archyvuose. Ona pamena, kad Marė rašydavo laiškus savo broliams ir sesei Onai iš Lietuvos.

Deja, Ona Simanavičiūtė-Marcinkevičienė (vėliau pakeitusi Škotijoje pavardę į Mitchell) mirė, kai jos dukrai – Filomenos mamai – tebuvo 12 metų. Jos tėvas vedė kitą moterį, kuri sunaikino daugybę Simanavičių šeimos relikvijų, dokumentų ir nuotraukų... Čia istorija ir nutrūksta, o Filomena tikisi atrasti Lietuvoje bent kažkokias užuominas apie savo močiutės Onos seserį Marę, jos šeimą bei palikuonis, jei tokių yra...

Ir, kaip sakant, beveik, kaip kad laikraštyje būtų parašyta, jei kas viena ausim ką nors esate girdėjęs apie Mariampolėje gyvenančius/gyvenusius Simanavičių giminės žmones, būtume dėkingi, jei atsilieptumėte :))


Na ir pabaigai – keletas nuotraukų...
Broliai ir seserys: Petras, Juozas, Ona ir Marė.

Ši atsiųsta Onai iš Lietuvos. Joje Marė su vaikais.


Marė su vyru ir (greičiausiai) jų pirmagimiu:

Galima būtų paklausti, o prie ko gi čia aš?.. :) Tai va, aš irgi savęs to paties klausiu. Tiesiog traukia mane tokie dalykai ir tokios istorijos tarsi magnetas... O kai įtraukia, pasijuntu tikrai beveik kaip giminaitė. Ir netgi ne tokia jau tolima... :)

P.S. pabandėm įdėti į Mariampolės laikraštį skelbimą, bet niekas, deja, neatsiliepė... :(

6 komentarai:

Ginte rašė...

chi, skaiciau ir atrode, kad cia siu dienu istorija: isleke i Skotija (Anglija, dabar jau beveik bendriniu pavadinimu - London's :)), griiizo, paskui vel isvaziavo, tada broliai -seserys is paskos emigravo... ko ne Marijampoles vaizdeliai pernai pvz.? ech.... kada cia tas gyvenimelis ant Lietuvos taip pageres, kad nebesinores i kasyklas trenktis?.... retorinis klausimas.
o dabar praktinis patarimas. tokiems rimtiems savu saknu ieskotojams padeda valstybinis archyvas, o jei l.l.l. uoliai isknisciau savo stalcius, gal rasciau p.Sigitos tel., ji man padejo atkasti cukraines Pilies g. istorija, gan sausa istorija bet dokumentais paramstyta. ar Filomena iesko giminaiciu LT?

agnė rašė...

Ačiū, Ginte, aš Filomenai irgi minėjau Valstybinė archyvą, daviau koordinates. Kas durniausia, tai ji turi tikrai nedaug datų, ką čia surašiau, praktiškai ir viskas, ką ji žino/turi... Bet kaip nors, užmetėm meškeres keliose vietose, žiūrėsim, ar kas atsišauks :)

O aš neparašiau, kad Filomena ieško giminaičių LT?... Hm, jei neparašiau, tai taip, ieško :)

Ginte rašė...

parasei.... :P

Anonimiškas rašė...

Ziuriu tu Simanaviciu tikrai daug Lietuvoje...Reikes ir man pradeti kapstyti savo gimines saknis, nes kol kas tik tiek zinau, kad mano senelio Leono Simanaviciaus ir dvieju jo vyresniu seseru teviske buvo vienkiemyje netoli Jurbarko. Taip pat zinau kad mano senelio tevai Ona ir Kazimieras (turejo du brolius ir seseri Rimkuniene. Vienas is broliu zuvo per kara), o senelio seneliai Ona ir Vincentas Simanaviciai.
Man irgi idomu pasidare reikes tada dar senelio paklausti, gal atsimintu datas ir daugiau faktu.

Reda Simanaviciute

agnė rašė...

Reda,

Na va, gal po truputį po truputį ir atseksim, kas kam esame giminės :)

Mano ankstesniame post'e yra įdėtas mūsų giminės medis, jei įdomu, pasižiūrėkite, gal netyčia rasite ką nors giminigo, ypač senesnėse kartose. čia.

Anonimiškas rašė...

Hi, Agne, was searching again online and came across your blog again - it really is lovely - hopefully one day i'll do a search and it will be successful. Thank you again cheered me up to see this :)
Philomena